SRUŠEN SPOMENIK POGINULIM DRAŽANIMA U NOB-u

U centru Supetarske Drage na Rabu, na raskrižju ceste za Donju i Gornju Sup. Dragu, stajao je 48 godina spomenik poginulim mještanima u Drugom svjetskom ratu. Krasio ga je obelisk s kamenom zvijezdom na vrhu. Obelisk je stajao ispred konkavnog zida na kome je bila ploča s 31 imenom poginulih mještana. Autor spomenika je Mihovil Domijan, Rabljanin. Otkriven je dirljivom komemoracijom 27. srpnja 1966. 

Budući da je 2006. godine oko spomenika izgrađeno neuspjelo raskrižje, Hrvatske ceste od listopada 2013. proširuju cestu Rab Lopar i novo rješenje raskrižja s kružnim tokom.  Uvjereni da će to biti bolje rješenje s prijedlogom su se složili odbori Gornje i Donje Sup. Drage i Udruga antifašista Raba pod uvjetom da se prema spomeniku postupa kao prema spomenu poginulim mještanina. Uvjet je bio da se u isto vrijeme vrši demontaža i montaža spomenika na novu lokaciju. 

 

Ali, što se tamo događa? Spomenik je srušen u prosincu 2013., a njegovi dijelovi bačeni na deponiju. Svjesni smo da ne živimo u društvu kontinuiteta i da na to ''kamenje'' neki gledaju kao na spomen totalitarnom režimu. Ali, članovi Udruge antifašista Raba čuvaju tekovine antifašizma pa zahtijevaju da se poštuje barem civilizacijski odnos prema spomeniku. Tražimo i zahtijevamo da se spomenik konačno počne graditi na novoj lokaciji jer za nekoliko dana na deponiji više neće biti ni komadića spomenika.

Predstavnika Grada Raba pitali smo kad će početi gradnja spomenika? On nam je s čuđenjem odgovorio da je izvođač pred deset dana trebao početi s radom, a razlog neizvršenja dogovora mu nije poznat. Nakon toga upitali smo isto izvođača. On nam je rekao da Hrvatske ceste nisu pripremile prostor za montažu spomenika. 

Projekt nacrta novog rješenja raskrižja u Sup. Dragi nitko nikad nije vidio pa sumnjamo da spomenik možda nije trebalo premjestiti. Ako je istina da se odustalo od kružnog toka u korist parkirališta poručujemo da to neće proći. Izvođač o ovome šuti, mediji šute, a dijalog se izbjegava, jer otvara nepotrebna i suvišna pitanja na koja će netko jednom ipak morati odgovoriti, a možda i odgovarati. U Gradu Rabu kažu, pitajte Hrvatske ceste, ovi pak kažu pitajte Grad koji upućuje na izvođača radova na spomeniku (firma iz Zadra) i tako lopticu dodaju jedan drugome.

Kakva je onda naša budućnost. Vjerojatno je nemamo. Je li moguće da ponovno moramo citirati Nietzchea: ''Opasnost je da se opet povijest sroza na razinu vlastite stvarnosti''. Ali, poručujemo to se neće dogoditi. Članovi Udruge antifašista Raba poručuju svim odgovornim osobama da je njihovo nečinjenje grijeh. 

Tko misli da pretjerujemo prilažemo fotografiju snimljenu 12. ožujka 2014. godine, tri mjeseca nakon rušenja spomenika. Rekoh rušenja jer on nije razmontiran već vandalski srušen bagerima. Pobunite se ljudi jer ravnodušnost je najgori stav.  

 

 

 

Dan antifašističke borbe

Zbornik