Tražimo identitet boraca Devete udarne divizije poginulih na Rabu 12. 4. 1945.

Poštovani, već duže vrijeme tragamo za identitetom, odnosno osobnim podacima tri borca Devete udarne divizije, poginulih na Rabu dana 12. travnja 1945. godine. To su:

 

1.      Cvitanović Marko,

2.      Blažević Josip i

3.      Sladović Jure.

 

Sahranjeni su na Gradskom groblju u Rabu gdje im je 22. prosinca 1957. godine, na grobu, podignuta spomen ploča. Grob i spomen ploču uredno održava Udruga antifašista Raba i Grad Rab. Grob se kiti cvijećem i pale svijeće za svaki blagdan što se vidi iz fotografije. Dakle dužnu počast dajemo poginulim za oslobođenje Raba ali htjeli bismo više od toga. Želja nam je, na neki način, odužiti se i njihovim najbližim. Ako je još netko živ, posjetiti ih u njihovim mjestima ali budući da ne znamo odakle su bili to ne možemo. O njima znamo samo imena i prezimena.

Sva trojica su bila pripadnici Devete udarne divizije u kojoj su bile u sastavu: Štab divizije sa štapskim jedinicama, Druga proleterska dalmatinska brigada s dva bataljuna, Treća dalmatinska udarna brigada s tri bataljuna i Artiljerijski divizion s četiri baterije koje su oslobađale Rab sa sjeveroistočne strane otoka.

 

S Jugoistočne strane Rab je oslobađala flota Kvarnerskog obalnog sektora pa su možda poginuli bili u njenom sastavu. Tada je ranjen i borac Kvarnerskog odreda Žarko Kaštelan, Rabljanin, koji je nakon mjesec dana umro. Njegove osobne podatke znamo, a i njegov grob štujemo kao i prethodni. 

 

Molimo vas da nam pomognete pronaći podatke spomenute trojice boraca koji su dali život za slobodu ovoga otoka. Bit ćemo vam zahvalni.

 

Molimo čitatelje ako znaju nešto o poginulim borcima da nam se jave na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona Udruge antifašista Raba 051/725-568.

 

 

 

 

 

 

Dan antifašističke borbe

Zbornik