SPOMENIK PARTIZANIMA NA RABU OŠTEĆEN A NJIHOVA BORBA PONIŽENA

Ovih je dana spomenik poginulim Rabljanima u NOB-u osvanuo umotan u pedesetak metara dugu tkaninu. Iako taj spomenik i spomenik braniteljima u Domovinskom ratu čine zajednički memorijalni kompleks sjećanja na sve koji su dali živote za slobodu Domovine nepoznatom počiniocu nije značilo ništa. Onaj tko je to učinio ostavio je poruku daljnje podjele među građanima koja je nasljeđe iz teških vremena ratova. To je prvi zajednički spomenik sjećanja na poginule za Domovinu u Republici Hrvatskoj. Na to smo na Rabu bili ponosni do danas. A danas, neka je ''grupa'' htjela uništiti našu nadu u zajedničku budućnost. Ali, naš cilj je uvijek bio želja za zajedničkim stvaranjem budućnosti, a ne puki transfer povijesti. Nadamo se da većina mladih tako misli i da ima svoju memoriju i stav prema zlu. 

 

Za većinu građana nije najjezovitije ni to da se nepravda prema mrtvima dogodila, već da se smije činiti ako je u budućnosti ne spriječimo. Nije slučajno da je netko oskrnavio grobove 197 Rabljana poginulih u NOB-u čija su imena upisana na tom spomeniku jer je to učinjeno i 1992. kad je čak taj isti spomenik srušen blagoslovom gradske uprave. A mi se nadamo prijemu u Europu. Rušenjem spomenika ne ide se u europski kulturni krug. 

Pitam se svjedoči li to o našoj ozbiljnoj krizi ili o našoj neozbiljnosti da to spriječimo. Onaj tko je to učinio sigurno je moralno izopačen, ali neka zna da prošlost ne može promijeniti. Ona se na sreću dogodila i zahvaljujući upravo poginulim partizanima govorimo hrvatski jer da nije bilo njihove borbe ovdje bi se govorilo talijanski. 

Ipak, nadam se da nam vizija budućnosti nije neizvjesna. Ali, zašto nam onda sadašnjost izmiče iz vida, a ona je ipak jedino što imamo. Ako to dozvolimo povijest bi se mogla spustiti na razinu vlastite stvarnosti u kojoj netko suptilno promišlja kaos. Ako uspiju bio bi to rezultat njihove individualne mudrosti, ali i naše kolektivne bedastoće. Nadam se da se to neće dogoditi budemo li jedinstveni u osudi ovoga čina, jer dobro će pobijediti zlo, samo se moramo organizirati bolje od mafije. 

Udruga antifašista Raba koja čuva tekovine NOB-a podnijela je prijavu protiv nepoznatog izvršitelja ovog djela. Optužujemo nepoznatog izvršitelja za povredu ravnopravnosti građana, povredu mira pokojnika, povredu ugleda Republike Hrvatske, rasnu i drugu diskriminaciju, uvredu, uništenje i oštećenje tuđe stvari. Nadamo se da će istražni organi vrlo lako otkriti počinitelje, a sud ih primjereno kazniti.  

 

                                                                                              Ivo Barić, prof.

Dan antifašističke borbe

Zbornik